Ferrari logo
Contact us

De Ferrari 12 Cilindri bij Munsterhuis Sportscars

26 July 2024

De Ferrari 12 Cilindri is hier. De “Dodici Cilindri” is het nieuwe topmodel in de line-up van Ferrari. Daar waar liefhebbers van atmosferische twaalfcilinder motoren de laatste jaren de vrees hadden dat het wel eens afgelopen zou kunnen zijn voor de ongeblazen V12, bleek die vrees, gelukkig, ongegrond. De styling komt uiteraard ook aan bod maar laten we beginnen bij de naamgever van de auto: de motor. 

 

Iedereen die ervaring heeft met een V12 Ferrari is het er roerend over eens dat er eigenlijk niets beters bestaat. Het is een bijna magische ervaring die je een leven lang bijblijft. De vermogensopbouw, het geluid, maar bovenal: die niet aflatende power en de wijze waarop die wordt opgebouwd. De atmosferische V12 staat zonder enige twijfel bovenaan de voedselketen. De motor in de 12 Cilindri is daarop geen uitzondering. Het slagvolume meet 6,5 liter en de motor levert 830 pk en 678 Newton meter trekkracht. De toerenbegrenzer grijpt pas in bij 9.500 toeren per minuut. De prestaties zijn vanzelfsprekend ronduit indrukwekkend te noemen. De 12 Cilindri Coupé weegt slechts 1.560 kilo en accelereert in 2,9 seconden van 0-100 de Spider doet er 2 tiende langer over vanwege het hogere gewicht van 60 kilo. Daarnaast heeft de Spider 100 liter minder baggageruimte vanwege het elektrisch bedienbare dak dat in 14 seconden geheel kan worden geopend. Door de verbeterde aerodynamica kunt u tot 200 kilometer per uur een gesprek voeren met geopend dak, zonder uw stem te moeten verheffen. De topsnelheid van zowel de Coupé als de Spider bedraagt meer dan 340 kilometer per uur. Het geluid als de motor de toerenbegrenzer nadert wordt door Ferrari designer Flavio Manzoni uitgedrukt als: de meest pure expressie van de ziel van Ferrari. 

 

Het uiterlijk van de Ferrari 12 Cilindri brengt een ode aan het iconische ontwerp van de Ferrari 365 GTB/4 (ook wel Daytona). Het is volgens Manzoni echter geen nostalgisch uitgangspunt maar een manier om aan de toekomst te werken terwijl het verleden wordt gerespecteerd. De lijnen van de 12 Cilindri zijn uiterst fraai, krachtig, sierlijk én uiteraard volledig functioneel. Op het kofferdeksel zijn flaps gemonteerd die het silhouet van de auto in rust niet verstoren maar er op snelheid voor zorgen dat de 12 Cilindri aan de weg gekleeft blijft. Manzoni heeft met de 12 Cilindri een nieuwe Ferrari-designtaal gelanceerd die techniek en schoonheid perfect moeten verenigen. Verder valt bij het zij-aanzicht direct de kortere wielbasis van 20 millimeter op. Het geeft de auto een nog krachtiger en bovenal dynamischer rijgedrag. Uiteraard is net als in de voorganger 812 de Ferrari 12 Cilindri voorzien van een meesturende achteras. De kortere wielbasis geeft de auto een nog meer gedrongen uiterlijk. Het interieur biedt plaats aan twee personen die beide plaats kunnen nemen in hun eigen “Luxury Cockpit”. Het interieur is high-tech en tegelijk ingetogen opgeruimd. 

 

Uiteraard is er alle ruimte om uw Ferrari 12 Cilindri volledig naar wens samen te stellen. Neem dus snel contact op met uw verkoopadviseur om de mogelijkheden te bespreken.